Ayakkabı Teknolojileri Ve Kullanım Alanları

Ayakkabı Teknolojileri Ve Kullanım Alanları


A
yakkabı teknolojileri, ayakkabının kullanılacağı iklim koşulları göz önünde bulundurularak gelişim göstermektedir. Yağışlı ve soğuk iklimler, sıcak ve nemli iklimler ayakkabılar için farklı kullanım gereksinimlerini beraberinde getirmektedir. Bu gereksinimlerde günümüzde ihtiyaç halini alan ayakkabı teknolojilerini meydana çıkarmıştır.

Ayakkabı teknolojileri, ayak terlemesi, nefes alması, sıcak tutması, su geçirmemesi gibi belirli kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Günümüzde pek çok insan ayakkabı seçiminde bu teknolojik farklılıkları ayırmadan tercih yapmaktadır, bunun neticesinde ihtiyaçlarını karşılamayan ve mevsim gereksinimlerini karşılamayan ayakkabıları kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Örnek olarak tüketici su itici teknolojiye sahip bir ayakkabı ile yanlışlıkla su dolu bir çukura bastığında ve ayakkabının su alması sonucunda tüketici ayakkabının kusurlu olduğunu düşünmektedir. Ancak su itici teknoloji ile su geçirmez teknoloji farklı şeylerdir.


Türkiye coğrafi konum olarak 4 mevsimi 1 yıl içerisinde yaşayan bir ülkedir, bu sebeple ayakkabıcılık sektörü oldukça gelişmiş ve diğer ülkelere göre oldukça ileri bir seviyededir. Ancak ayakkabı üreticilerinin ve mağaza çalışanlarının, tüketicileri doğru bilgilendirmemesi ve tüketicinin yanlış tercihler yapması sonucu ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Bu gibi sorunların önüne geçebilmek için öncelikle doğru teknoloji seçilmelidir. Bu yazımızda ayakkabı teknolojilerini kısaca işleyeceğiz.

Waterproof®


Kısaca su geçirmez teknoloji olarak adlandırabiliriz. Ayakkabının suyla temas etmesi sonucu özelliğini kaybetmemesini yani su almamasını sağlayan teknolojiye Waterproof denilmektedir. Waterproof ayakkabılar sonbahar-kış sezonu ve yağışlı havalarda kullanıma uygundur. Waterproof ayakkabılar ve botlar olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır. Soğuk ve yağışlı havalarda Waterproof botlar, sonbahar ve ilkbahar gibi ara mevsimlerde meydana gelen yağışlarda ise Waterproof ayakkabılar kullanılır.

Sympatex®


Hava geçiren, su geçirmeyen teknoloji olarak bilinir. Sympatex® teknolojiye sahip ayakkabılar, Waterproof® teknolojiye sahip ayakkabılardan farkı nefes alabilen bir yapıda olmasıdır. Tek yönlü olarak ayakkabının içerisinde ki havanın dışarı çıkmasını sağlayarak koku oluşumunu önler. 

Etiketler: Goretex, Waterproof, Sympatex, Waterresist, Ayakkabı Teknolojileri
Şubat 13, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR