Kalp Sağlığı İçin Egzersizler

Kalp Sağlığı İçin Egzersizler

Kalp sağlığı, insan mekanizmasındaki en önemli sistemlerden biridir. Kalp sağlığı kişinin bütün yaşamını etkilemekle birlikte sağlıklı beden, sağlıklı yaşam kavramlarının da mihenk taşıdır. Günlük hayatta dolaşım sistemini en az 15 katlı bir binanın su ihtiyacını karşılan motor sistemi şeklinde örnekleyebiliriz. Kalple ilgili hastalıklar, tüm vücudun kanlanmasını ve oksijenlenmesini etkilemektedir. Kalp sağlığını iyileştirmek ve iyilik halinin devamlılığını sağlayabilmek için sağlıklı beslenme ve egzersiz şarttır. Dünya çapında ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp ve damar hastalıkları iyileştirilmiş yaşam koşulları ile önlenebilir. 

 

Kalp sağlığını iyileştirmek ve kalbi güçlendirmek için yapılabilecek farklı egzersizler vardır. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, yüzmek, dans etmek, tai chi, yoga, yüksek yoğunluklu aralıklı antremanlar (HIIT) ve nefes egzersizleri kalp sağlığını için yapılabilecek egzersizler arasındadır. Egzersiz sıklığı, haftada en az 3-4 gün ve minimum 30-40 dakika kadar yapılmalıdır. Sıklıklarını belirlerken sürdürülebilirlik esas alınmalıdır.  Egzersizlere başlamadan önce sporda giyilecek kıyafetler için alışveriş yapmanız gerekecektir. Hammer Jack spor ayakkabılar spor giyiminizin önemli parçası olacak konforlu ürünlerdir. Sporda giyilecek kıyafetleriniz de hazırsa detaylarını vereceğimiz sporlardan birine başlamak için vakit kaybetmeyin. 

 

Aerobik egzersiz: Aerobik egzersizler, kalp atış hızınızı ve nefes alma hızınızı artırır. Kalp kaslarının gelişimi için önemli egzersizlerdir. Kalbinizin ve ciğerlerinizin güçlenmesine yardımcı olur. Güçlenen kalp ve ciğerler sayesinde vücut doku ve organlarının oksijene doygunluğu da artar. Aerobik egzersiz kategorisinde, tempolu yürüyüş, koşu, bisiklete binme, yüzme, dans ve aerobik dersleri yer almaktadır. 

 

Dayanıklılık egzersizleri: Kan basıncı ve kan kolestrol seviyelerini düzenleyen dayanıklılık egzersizleri vücuttaki kaslardan en önemlisi olan kalp kası gelişimi ve kalp sağlığı için önemlidir. Dayanıklılık egzersizlerine halter, şınav, mekik örnek verilebilir.

 

Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman (HIIT): HIIT özellikle daha kısa antrenmanlar süresince daha fazla yağ yakmak isteyenler için uygun antrenmanlardan biri. Buna ek olarak kalp sağlığına etkileri de olumlu düzeydedir.  Egzersiz programınızın yoğunluğunu artırmak için aerobik dayanıklılık teknikleri ile belirlenen hız ve dinlenme aralıkları yapılan bir program şeklidir. Oldukça yorucu olan 12 farklı egzersizin her biri 30 saniye yapıldıktan sonra 10 saniyelik bir ara verilmesi gerekiyor.

 

Yoga: Yoga, stresi azaltmaya, kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek düşük yoğunluklu bir egzersizdir. Derin nefes alma teknikleri ile kalp sağlığını etkileyecek yüksek düzeyde stresi azaltmaya yardımcı olur. Düzenli yoga yapılması, kalp sağlığının iyileşmesine, stresin azalmasına yol açabilir.

 

Tai chi: Tai chi, yavaş, akıcı hareketleri derin nefes alma ve meditasyonla birleştiren yorucu olmayan egzersiz şeklidir. 

 

Önerdiğimiz egzersizler herkes tarafından yapılabilir. Ancak kalp hastalığı veya diğer sağlık sorunlarınız varsa, yeni bir egzersiz rutinine başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 


 
Etiketler: Kalp Sağlığı İçin Egzersizler
Mart 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR